Biografie

Onlangs werd mij gevraagd, als choreograaf, een bio te schrijven voor op de website. Ik had namelijk een workshop gegeven bij Wil Bos, waar één van de dansers bij een country-linedance radiostation werkte.  Ze wilde graag wat vertellen over de workshop tijdens haar uitzending. Heel leuk! Het betekende voor mij wel even iets bedenken, temeer daar deze pagina voor mij meer een middel is om de dansers te bereiken: welke dansen hebben we gedaan, info over dansavonden, etc. 

Omdat het bij het schrijven van dansen toch wel handig blijkt te zijn en er vraag naar is, ben ik toch aan de slag gegaan met m'n bio. 


Het begin van dansen, lessen en dansen schrijven

In 2008 ging de zus van Anneke Hoekstra (van The Happyness Dancers) trouwen in countrystijl en hiervoor waren ze begonnen met countrydansles. Zij hebben dit een tijdje gedaan, voordat mijn moeder en ik er ook op gingen. Anneke vierde een verjaardag bij haar thuis, vertelde over countrydansen en leerde ons ons eerste dansje, On The Double. Vanaf dat moment vonden we het leuk en besloten we het 'een keertje' te proberen. Na de eerste dansles bij die dansgroep, The Red Bandana Country Dancers, waren we verkocht en zijn er nooit meer mee gestopt. 

Ongeveer een jaar nadat ik begonnen was, begon ik met het voordoen van sommige dansjes. Ik danste in twee verschillende groepen en de juf die er op de ene avond bij was, was er op de andere avond niet bij. Omdat ik deze dansjes wel kon, mocht ik ze in de pauze voordoen voor de liefhebbers. Het begon met één dans, maar al snel werden dit er meer. Uiteindelijk mocht ik na de pauze lesgeven, en na een paar jaar zelfs de hele avond.

In 2010 begon ik met het schrijven van dansen. Gelukkig kon ik veel afkijken van stepsheets, zodat ik met elke stepsheet er steeds meer handigheid in kreeg om een dans op papier te zetten. Ook het bedenken van danspassen lukte naar verloop van tijd steeds beter. De eerste succesvolle dans binnen de groep was Hangover op muziek van The Irish Rovers.


Een grote droom -- Los Abrazos

Mijn grote droom was echter het opzetten van een eigen dansgoep, waar ik heerlijk mijn eigen dingetje kon doen en ook alle dingen naast het lesgeven kon regelen, zoals websites, contacten, festivals en workshops organiseren, maar ook vaker mijn eigen choreo's kon doen. In 2014 besloot ik deze droom waar te maken en op 12 november 2014 werd Los Abrazos Linedance geboren met een eerste lesavond in Speeltuin Vreewijk de Vaan, Rotterdam Zuid. We dansen inmiddels in Speeltuin IJsselmonde en speeltuin Bodelo en veel van de dansen die ik zelf schrijf, worden enthousiast ontvangen. Wat ook leuk is aan deze groepen, is dat ze eerlijk en op een beleefde manier aangeven wanneer ze een dans niet leuk vinden.

Anderhalve maand na onze eerste lesavond breidden we onze activiteiten uit met een beginnersgoep op dinsdag en een gevorderde groep op vrijdag, beide op verschillende locaties.

Voor mijzelf betekende dit 5 avonden in de week lesgeven, wat ik uiteraard niet lang vol hield, naast mijn werk overdags. Noodgedwongen moest ik minderen en besloot twee avonden minder les te geven. De beginnersgroep voegden we samen met de woensdag (wat qua niveau inmiddels aardig bij elkaar lag).


Dansen in de nieuwe stijl

Een dansles organiseren is anders dan een dansles volgens, dus kon ik dansles gaan volgen bij Daniel Trepat in Hoogvliet. Qua dansstijl toch net even wat anders dan wat ik tot dan toe had geleerd, maar wel erg leuk en leerzaam! Helaas duurde dit maar een jaartje, want hierna stopte hij met linedancelessen geven.


Zelf geschreven dansen en de eerste 'grote' workshops

Van de dansen die ik tot dan toe had geschreven was Up All Night de meest succesvolle. Later kwam daar Despacito bij (mijn versie was de eerste Despacito-linedance op de wereld, nog voordat het nummer in Nederland bekend was). Ook Hey DJ sloeg erg aan, waar inmiddels ook andere dansen op geschreven zijn. Internationaal gezien was Boom Boom Cha Cha een groot succes, maar binnen de groep viel hij niet zo in de smaak, haha. Dat kan ook gebeuren natuurlijk en dat hoort er ook bij. Andere dansen die geliefd zijn binnen Los Abrazos of andere dansgroepen: Eres, Liefde In De Lucht, Cinderella Rockefella en Walking On New Grass.

In oktober 2017 mocht ik voor het eerst een workshop geven op een wat groter evenement, namelijk het jaarlijkse dansen voor het goede doel bij de Golden Eagle Dancers en de Blue Stars Dancers uit Den Haag. Ook bij Time2Linedance kon ik een workshop geven.

In 2019 werd de dans Daddy Cool Remix erg populair in Nederland. Deze dans had ik speciaal geschreven voor de maandaggroep en ik ging er niet van uit dat hij bij andere groepen aan zou slaan. Een paar maanden later hebben veel dansgroepen in Nederland hem gedaan. Hartstikke leuk!
Iets minder bekend in Nederland, maar wel geliefd binnen Los Abrazos en The Happyness Dancers: de dans Mom, speciaal geschreven voor mijn moeder.


Beats & Dancing

Op 8 januari 2018  begonnen we met Beats & Dancing, een groep die speciaal op moderne muziek danst. Eigenlijk was dit een verlengstuk van Los Abrazos, maar in de loop der jaren kwamen we er achter dat bij het woord 'linedance' mensen (die nog nooit gedanst hebben) nog vaak denken aan cowboyhoeden, hakken-tenen-stamp-stamp, etc. Daarom besloot ik deze groep een andere naam te geven, die duidelijk maakt dat het draait om dans en lekkere muziek.

Hoewel Beats & Dancing begon als experiment voor de moderne dansen, bleek het een aardig succes, al is het nog steeds groeiende. Omdat veel van de dansers hier, nog niet vaak op bezoek gaan bij andere groepen, kan ik hier veel van m'n eigen moderne dansen 'uittesten'. Ook hier worden veel van die dansen enthousiast ontvangen, zoals Shake Your Bam Bam. 


Vriendschappen en samenwerkingen

In de loop der jaren ben ik goed bevriend geraakt met Patricia, mijn BFF, aan wie ik enorm veel steun heb, zowel op dansgebied als op persoonlijk gebied. Uiteraard heb ik ook veel steun aan mijn moeder en mijn '2e moeder' Anneke Hoekstra, met wie we nog steeds veel dansen. Dan zijn er ook nog Sil, Jurgen, Coby en Sabrina die zich ongelooflijk hard inzetten voor Los Abrazos en Beats & Dancing en die ook dikke vrienden van me zijn! En uiteraard ben ik ook Lion enorm dankbaar, omdat ik veel vrijheden van hem kreeg in het organiseren van workshop, dansavonden etc. in de tijd dat we nog in Speeltuin de Vreewijk Vaan zaten. Een superfijne samenwerking!


Gevraagd door een bekende choreograaf

In februari 2019 mocht ik voor het eerst een workshop, van m'n dans Bicycle, geven bij één van de bekendste choreografen van de wereld, namelijk Wil Bos. Een mooie kans om meer publiek te krijgen voor de dansen die ik schrijf en ik ben er dan ook erg dankbaar voor. Naar aanleiding van deze workshop werd mij ook gevraagd om een bio, dus bij dezen! 

Hopelijk komt het in de toekomst nog eens voor dat er een uitpuilende dansvloer vol staat om een dans van mij te doen. Wie weet! De tijd zal het uitwijzen.


Eigen Choreografie

Hieronder staan de dansen die ik zelf heb geschreven, en waar ook filmpjes van zijn. Niet elke dans die ik heb geschreven, heeft een filmpje.

 Deze dans mocht ik doen op het event 'Dansen voor het goede doel' van de Golden Eagle Line Dancers en Blue Stars Line Dancers. Samen met Anneke van Tiggelen, Jan van Tiggelen, Marja Urgert, Wil Bos, Dwight Meessen, Colin Ghys en alle dansers hebben we er een mooie middag van gemaakt. In totaal is er meer dan duizend euro opgehaald voor een school in Burundi. Erg mooi!Ich Bin Wie Du


Mom


Welcome To The Show


Mirror, Mirror On The Wall


Someday My Day Will Come


Daddy Cool Remix


Shake Your Bam Bam

 
 

Ella Me Besó


Bicycle


Gimme That Swing


I Like It Like That


She Put A Spell On Me


Jumping Record Jive


Rockabilly Rebel


Oh Mary Lou


Shallow


Take Your Shoes Off


Luckenbach Texas